Ma 26 lat i podbija świat kulinariów. Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka?
Zadebiutował kilka lat temu, a jego bestsellerowe książki kucharskie docierają do najdalszych zakątków świata. Czy to właśnie Michał Korkosz znany w sieci jako "Rozkoszny" zostanie laureatem Plebiscytu Pudelka w kategorii "Wschodząca gwiazda"?
Pudelek zadebiutował 18 lat temu, na zawsze zmieniając świat polskiego show-biznesu. Kolejne urodziny najbardziej ikonicznego portalu plotkarskiego w kraju będą celebrowane podczas hucznej imprezy pełnej gwiazd. Druga odsłona Pudelek Pink Party odbędzie się 23 maja w warszawskim klubie Niebo. Podczas wydarzenia nastąpi wyczekiwane ogłoszenie laureatów naszego plebiscytu. Znane i lubiane osobistości zostaną nagrodzone statuetkami w pięciu kategoriach: "Gwiazda roku", "Zaangażowanie społeczne", "Tiktoker/ka roku", "Ulubieniec czytelników" oraz "Wschodząca gwiazda".
ZOBACZ: Pudelek zaprasza na drugą edycję PINK PARTY. Świętuj z nami nasze 18. urodziny!
Ostatnia z wymienionych kategorii wzbudza sporo emocji, gdyż skupia się na "świeżej krwi" w rodzimym show-biznesie. Szanse na nagrodę mają: kochająca dolary i modę celebrytka Caroline Derpienski, autor najpopularniejszych recenzji kulinarnych w sieci Książulo, mogąca poszczycić się oddanym fanklubem piosenkarka Julia Żugaj, objawienie polskiego kina Michał Sikorski oraz kulinarny mistrz młodego pokolenia Michał Korkosz, znany w sieci jako "Rozkoszny".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Michał "Rozkoszny" Korkosz zostanie "Wschodzącą gwiazdą" Pudelka?
Nominowany w naszym plebiscycie Michał Korkosz w krótkim czasie zyskał status gwiazdy w świecie gastronomii. Młody wirtuoz smaków udowadnia na każdym kroku, że polska kuchnia może być fascynująca - również w odsłonie wegetariańskiej. Przepisy Rozkosznego podbiły serca internautów. Dziś smakowite eksperymenty 26-latka docierają do najdalszych zakątków świata, a rodzime media nazywają go "ambasadorem polskich smaków".
Mam w sobie taką misję zarażania ludzi pasją do warzyw, szczególnie tych znienawidzonych. Kiedyś sam nie lubiłem brukselki, ale postanowiłem ją polubić i odczarować. Tworzę przepisy, które mają sprawić, że ludzie ją pokochają - przekonywał na antenie Radia Zet.
Początki kariery i pierwsze sukcesy Rozkosznego
Do założenia bloga z własnymi przepisami nakłonili go zachwyceni znajomi. W 2017 roku Rozkoszny odniósł pierwszy poważny sukces i został uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Już rok później Michał podpisał kontrakt na debiutancką książkę kucharską "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country", która ukazała się w USA oraz Kanadzie i zyskała uznanie krytyków. Wkrótce do do sprzedaży trafiła jej polska odsłona "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", która szybko stała się bestsellerem - podobnie jak kolejne publikacje 26-latka.
Lubię powtarzać, że byłem dzieckiem łakomym. Ta pasja zaczęła się od tego, że zawsze lubiłem jeść. Teraz może tego nie widać, ale kiedyś było. Ulubieniec babci, bo chętnie jadałem wszystko, co mi serwowała. Moja przygoda z kuchnią zaczęła się po prostu tak, że chciałem próbować nowych rzeczy. Jako dziewięciolatek oglądałem programy kulinarne z moją mamą. Wskazywałem, że zjadłbym to, to i to. Mama dała mi wolną rękę w kuchni. Zacząłem kuchcić. Na początku po prostu z przepisów. To były bardzo proste rzeczy. Pierwszy omlet, muffinki - wspominał w Radiu Zet.
Korkosz dzieli się swoją wiedzą nie tylko w książkach i za pośrednictwem bloga. Jego kulinarnej fantazji można przyjrzeć się również na łamach "Vogue'a" i "Przekroju" oraz oczywiście w mediach społecznościowych. Warto dodać, że jakiś czas temu Rozkoszny zadebiutował jako prezenter telewizyjny w programie "MasterChef Nastolatki".
Czy Rozkoszny zasługuje na miano "Wschodzącej gwiazdy" Pudelka?